Akadálymentes épületelemek

Shadow
Slider

 

 

Akadálymentes épületelemek

Szaniterek, kapaszkodók, braille táblák és egyéb akadálymentes épületelemek. Teljes körű épület akadálymentesítés.

Az akadálymentesítés nem kizárólag a felvonókkal, rámpákkal valósul meg. Az akadálymentesítéshez az épület egyes elemeit is ehhez kell igazítani. Ilyenek az akadálymentes szaniterek, kapaszkodók, braille táblák és egyéb épületelemek, amelyek a fogyatékossággal élők igényeihez igazodnak.

Az akadálymentes mellékhelyiség

Az akadálymentes mellékhelyiségnek is több részen meg kell felelnie a fogyatékossággal élők igényeinek. Ilyen az ajtó, amelyik feltétlenül kifelé kell, hogy nyíljon. A zárral szemben támasztott követelmény, hogy belülről könnyen kezelhető, kívülről pedig zárt állapotban is nyitható legyen.

Az akadálymentes szaniterek közül a WC is speciális kivitelt, elhelyezést és kiegészítőket igényel. A faltól távolabb kell legyen, hogy a kerekesszékből az átülést ne akadályozza a fal. Ugyanezen okból kifolyólag masszívabb, nagyobb és erősebb ülőfelület szükséges, hiszen az igénybevétel is jelentősebb. Kapaszkodókat is fel kell szerelni, amelyeknek a kialakítása és anyaga minden tekintetben meg kell, hogy feleljen a megnövekedett teherbírásnak és egyéb használati igényeknek.

Akadálymentes mosdó

Az akadálymentes szaniterek közé tartozik a megfelelő mosdó beépítése is. Ezen mosdókkal szemben támasztott követelmény, hogy a fogyatékossággal élők is rendeltetésszerűen tudják használni. Ennek megfelelően elvárás, hogy a mosdókagyló kialakítása olyan legyen (elöl homorú ív), hogy kerekesszékkel is egészen közel lehessen menni. Éppen ezért a mosdókagylók magasságát ehhez kell igazítani, illetve az akadálymentes mosdók alján figyelni kell a szerelvények elhelyezésére is.

A csapteleppel szembeni követelmény az egyszerű kezelhetőség. Forrázás mentes meleg vizet, könnyű nyitást és zárást kell biztosítson, illetve a mozgáskorlátozottak számára az elérhetőséget is szem előtt kell tartani.

Lehetőleg a tükör kialakítása is a speciális igényeknek megfelelően történjen úgy, hogy az ülő pozícióból is kényelmesen használható legyen.

Braille-táblák

A gyengénlátók speciális igényeihez készülnek a Braille-táblák. Nagyon fontos tájékoztató eszközök, amely egyetlen akadálymentesített épületből sem hiányozhat. Leggyakrabban műanyagból kerülnek kialakításra, de speciális igény esetén más alapanyag is szóba jöhet. A feliratok kényelmesen tapintható félgömb alakú pontfelületekből állnak. A tábla, illetve a pontok színe is változtatható, igény szerint alakítható.

A fentieken kívül speciális kapaszkodók és egyéb, sajátos igényű megoldások is léteznek, amelyek a legtöbb esetben egyedi felmérést, tervezést és kivitelezést kívánnak.

További kiemelt termékek

TervezésTolóajtóSzárnyas ajtóRámpaLépcsőn járóKorlátliftEmelőlap

Hozzászólások lezárva.