Akadálymentes rámpa

Shadow
Slider

 

 

Akadálymentes rámpa

Akadálymentes rámpa készítése. Fix és mobil akadálymentes rámpa. Lépcső és egyéb szintkülönbség akadálymentesítés.

A jogszabályban előírt akadálymentesítés esetén a kisebb szintkülönbségek áthidalására akadálymentes rámpát kell kialakítani a fogyatékossággal élők részére. A rámpára elsősorban lépcsők mellett van szükség, amennyiben a külső járda és a beltéri padló szintje eltérő magasságban található. A rámpa tervezésekor figyelembe kell venni, hogy legfeljebb 1,8 m szintkülönbség áthidalására létesíthető (ebben az esetben is csak többkarú rámpa), ettől nagyobb különbség esetében már személyemelőt ír elő a törvény.

A rámpák kialakításakor figyelembe kell venni a környezeti adottságokat és lehetőségeket egyaránt. A felülete nem lehet csúszós, a kültéri rámpák esetében gondoskodni kell az esővíz elvezetéséről is. Beltéren jól alkalmazhatóak a különféle csúszásmentes járólapok, míg kültéren a változatos kínálatú beton térkő burkolat alkalmazható a követelményeknek megfelelően.

A rámpa kialakításakor fontos szempont, hogy a rámpa elején és végén ún. fordulókört kell kialakítani, ami a megfordulási lehetőséget hivatott biztosítani. Ennek a körnek az átmérője minimálisan 1,5 m, ami már biztosítja a kerekesszék a megfordulásához szükséges teret. További fontos szempont, hogy a rámpakar csak egyenes lehet. Ennek köszönhetően a mozgáskorlátozott kerekesszék mindegyik kereke egy időben érintkezik a talajjal, biztos alátámasztást szolgálva.

Az akadálymentesítő rámpa egyik típusa a mobil rámpa. Ennek lényeges, hogy nem egy fix helyen kerül telepítésre, hanem könnyedén elbontható, visszaállítva az eredeti állapotot. Olyan esetekben célszerű használata, amikor a környezeti vagy más tényezők miatt a fix rámpa kiépítése nem lehetséges (pl. magas a küszöb és az ajtót be kell csukni).

A mobil rámpa leggyakrabban bordázott hajlított alumíniumlemezből készül. Az alumínium tartós és a bordázat miatt a csúszásveszély is minimalizált.

További kiemelt termékek

TervezésTolóajtóSzárnyas ajtóLépcsőn járóKorlátliftEmelőlapÉpületelemek

Hozzászólások lezárva.